Vinter!
For deg som elsker vinter, er Senja en sikker vinner! For er det noe vi har, så er det arktiske forhold og lang vintersesong.
Allerede i slutten av august kan vi oppleve enkelte frostnetter og september gir gjerne de første, nydelige sukkerstrøene med nysnø på toppene. I perioden oktober til desember vil det normalt veksle mellom snø og regn, noen dager med full vinter, før det igjen kommer mildvær og polare lavtrykk som soper over landskapet. Når du bor i værharde strøk, vet du å forberede deg godt, med å sørge for at utstyr kommer innomhus og at du knyter fast løse deler.
I denne perioden kan det ligge snø på indre deler av regionen mens det er bar mark langs kysten. Entusiastene kan få sine første turer på langrennsski og det kan hende du får bruk for trugene. Isbrodder kan iallefall være kjekt å ha.
Det er fascinerende vær med raske skiftninger som kan være vanskelige å forutse. Det blir fotogene øyeblikk av sånt også, ikke bare av nordlyset som har sin sesong allerede fra september. Glem ikke det vakre soloppgangs- og solnedgangslyset, og som alltid på Senja: Grip øyeblikket, her skifter været fort!
Hvit jul er nesten garantert og de sikreste områdene for kulde og snødekket mark er de indre områdene av Senja og på fastlandet, som har et innlandsklima med kald og stabil vinter. Det kan godt være ti grader i forskjell fra kyst til innland, over en nokså kort kjøredistanse.
Å ha riktig bekledning for nordnorsk høstlig vinter, er viktig for å få gode opplevelser. Stikkordene våre er ull, vind- og vanntett.
Når sola snur.....
.... og vi kommer over i januar, går det raskt mot lysere dager. Nordlyset og vakre vintermotiver blandes med en liten snøstorm i ny og ne. De skikkelig knakende, kalde dagene kommer fra januar og utover til mars. På innersida, som vi kaller det, er det kaldest, med tørrere luft og mindre vind. Kysten har høyere temperaturer når du ser på gradestokken, men kombinert med rå havluft og mer vind, vil det ofte føles kaldere. Midtvinters er det ull, mere ull, skikkelig dun og vindtett som gjelder.
Truger
Senja og Dyrøy byr på perfekte forhold for truger for alle nivåer. Å gå på truger trenger ingen spesielle forkunnskaper og teknikken er enkel å lære seg. En trugetur byr på uforglemmelige naturopplevelser, og det gir god treningseffekt, skulle du være opptatt av det. Man trenger ikke legge i vei på de mest strabasiøse turene for å få en fin opplevelse. Har du lite kunnskap om skredfare og skredterreng, bør du melde deg på en guidet trugetur. Uansett, du fortjener en varm kakao etter vintereventyret ditt!
Topptur eller randonnè
Det kreves mye mer for å gå på topptur med ski. Utstyret må være tilpasset og ikke minst er sikkerhetsaspektet nødvendig å ta på fullt alvor. Senja og Dyrøy byr på bratte topper og steder som er utsatt for skred. Er du nybegynner eller ukjent i området, anbefaler vi på det sterkeste å gå en guidet tur først. Det aller viktigste er å komme trygt hjem igjen. Du finner mer om toppturer her.
Langrennsski og fjellski
Foretrekker du langrennsski i preppede løyper eller å vandre fritt avgårde på fjellski, så finnes både lysløyper og uendelige muligheter. Sesongen for lysløypene, starter når det er stabilt snødekke. Lokale idrettslag og foreninger prepper løyper flere steder i Senja og Dyrøy.
Utover vinteren finnes det også mange bygdelag som kjører opp enklere løyper i skog og mark og til fjells, alle i flotte turterreng. Flere steder arrangeres det turrenn og mange har ski-aktiviteter for barn og unge eller arrangerer familiedager med skilek.
Har du tilgang på fjellski, er du heldig. Det finnes så mange steder du kan gå uten å møte et menneske. Du kommer deg til fjells på en rekke trygge turer. Husk å styre unna skredterreng eller terrengfeller.
Akebrett, spark og skøyter
Det er en myte at bare barna har glede av aking! Finn frem barnet i deg og lek deg i snøen på akebrett! Hva med å lage en liten konkurranse i gjengen din?
Spark er fortsatt et fremkomstmiddel som kan benyttes i ny og ne. Selv om også veiene her nord får et lag strøsand, så finnes det endel steder uttafor allfarvei der det er lengre mellom strøbilene og lite trafikk. Da kan det være skikkelig artig å teste egenskapene dine som sparkefører. Har du kjørt sparketog?
Å gå på skøyter er en kunst og vil utfordre deg skikkelig. Du vil oppdage muskler du ikke visste du hadde! Finnsnesvannet midt i Finnsnes sentrum klargjøres for skøyter når det er trygge forhold. Om du velger å gå på andre islagte vann, så pass på at du går på trygg is og holder deg unna innløp og utløp av elv og bekk.
Trygg på tur
Bruk værvarslings apper, for eksempel yr.no , tv2vær eller andre. Les hele varselet og tekst ved eventuelle faresymboler.
Vei og trafikkinformasjon finner du på Vegvesenet sine sider, vi anbefaler å bruke kartet og lese meldinger som kommer opp når du zoomer deg inn. Vær spesielt oppmerksom i skredsesongen på stengte veier.
Følg nøye med utviklingen av snøforhold og skredfare på varsom.no. Ta skredfaren på alvor!
En ny app for toppturer er lansert og under videreutvikling, denne har også mange turforslag for Senja. Skida app finnes også på norsk, engelsk, tysk, fransk, italiensk, spansk og ukrainsk.
Ha nødnumrene på mobilen og sørg for at alle i gruppen har de tilgjengelige, samt at de vet navn på ruten/ fjellet/ lokasjonen dere er på. Husk at mobildekningen er varierende og kan være mangelfull.
Ha med nødutstyr, også på kortere og enklere turer. Du vet aldri når et uhell oppstår og det kan være lang ventetid på hjelp.
Er du nybegynner, uerfaren eller ukjent i området anbefales at du blir med på guidete turer både når det gjelder truger og ski!
Det er også veldig lurt å følge Fjellvettreglene.