Kledd for fototur Norwegian Wild

Klær for vinteraktiviteter i Senja og Dyrøy

Lang vinter i nord

Selv om man  offisielt regner vintermånedene som januar, februar og mars, så er vinteren mye lengre når du kommer så langt nord som Senja og Dyrøy. Høst, slik vi kjenner den lenger sør i landet, er stort sett begrenset til september. Og mars og april er kjent som de to månedene da det normalt kommer mest snø. Snørekorden er faktisk fra 29.april 1997, da ble det målt 240 cm snø ved den offisielle målestasjonen i Tromsø. Derfor har vi godt skiføre og fine forhold for topptur på ski i april og kanskje inn i mai måned. 

Du må derfor pakke for vinterlig høst og vinter fra oktober til ut april. Sjekk værmeldingen og lokale snøforhold. 

 

Passiv eller aktiv? 

Å være utendørs og i aktivitet er ikke alltid forenlig med å være varm, men gjør man det rett kan man iallefall oppleve en grad av komfort. Det viktigste er å holde seg tørr. 

Trelagsprinsippet betyr et underlag innerst i ull eller fukttransporterende materiale, et varmende mellomlag og et vind- og vanntett ytterlag.

Beregne plass til både ullsokk og lester i vinterskoene. 

Ute på tur er det lurt å ha med deg skiftetrøye og skiftesokker, en varm, strikka ullgenser, en buff, hals eller skjerf og ullvotter for pausen. 

Et tovet sitteunderlag i ull er deilig og du kan ha det oppå et annen type underlag. 

Strikket ull gir varme og det er klimasmart og bærekraftig!

 

Det finnes ikke dårlig vær....

...men det dårlige været på Senja kommer ofte raskt....

Når du planlegger reisen til Senja og Nord-Norge er det smart å ha med noe ekstra av både tøy og fottøy, sånn at du alltid har et tørt skift tilgjengelig. Ingenting er så ødeleggende for en ellers god turopplevelse som å være feil kledd. Ingen koser seg på tur når man fryser veldig!

I noen tilfeller kan det også være direkte livsfarlig. Når du pakker dagstursekken er det smart å tenke gjennom enkel HMS, og være forberedt på det uventede. Været skifter fort og en solskinnsdag snur raskt til vinterstorm. Det kan skje noe så enkelt som at du faller og skader deg - og må vente på hjelp. Da er det godt å ha noe som hjelper deg å holde deg varm og tørr, litt varm drikke og energi, refleks for synlighet og lommelykt hvis mørket faller på.

Dagene er korte her i nord. Det er ikke er full mobildekning alle steder og mobilen din kan gå tom for strøm, spesielt når det er minusgrader. 

 

Sommertips! 

Arktisk sommer kan innebære alt fra åtte grader og opp til midt på tjuetallet. Mye av de samme klærne kan derfor være praktiske også deler av sommeren.